Over reBUILD Coaching

Wilco en Jolanda Schreiber, Marije Veenstra en Nick Bergsma

Positief aan de slag met gezinnen die ondersteuning nodig hebben!


reBUILD Coaching bestaat sinds februari 2014 en is ontstaan vanuit de vraag naar positieve en effectieve ondersteuning in verschillende situaties en mijn interesse in het positief ombuigen van complexe (gezins)situaties. Samen met mijn vrouw Jolanda zetten we in ons voor gezinnen die (vaak) op meerdere gebieden van hun leven vast zijn gelopen en iets willen veranderen! Sinds 2018 maakt Marije Veenstra deel uit van ons team en sinds april 2019 is Nick Bergsma daar bij gekomen. Dit schooljaar loopt Sanne van der Laan stage bij ons. Samen bieden we passende ondersteuning, elk vanuit onze eigen expertise.

Hieronder vertellen we iets meer over wie wij zijn.


Wilco

Al bijna 20 jaar werk ik in het voortgezet onderwijs en heb veel ervaring in het werken met jongeren en hun ouder(s)/verzorger(s). Met name door mijn rol als mentor en zorgcoördinator heb ik veel opbouwende gesprekken mogen voeren met jongeren en hun ouder(s)/verzorger(s). Vanuit deze passie om mensen te helpen om de weg naar geluk weer te vinden, heb ik besloten om de opleiding tot GEZINSCOACH te gaan doen.

In februari 2014 heb ik de opleiding tot GEZINSCOACH aan de NHL in Leeuwarden met succes afgerond. Het werken met jongeren, kinderen en echtparen vind ik erg interessant. Als coach sta ik naast de mensen. Vanuit mijn eigen ervaring, samen met de theoretische achtergrond van opleiding, zie ik situaties veranderen en mensen weer hoop krijgen voor de toekomst!


Jolanda

Al van kleins af aan bied ik anderen een luisterend oor en bemoedigde ik zo vaak ik kan. Een positief woord, een compliment en oprechte aandacht, het doet zoveel!

Sinds 13 februari 2017 werk ik ook bij reBUILD coaching. Met mijn positieve instelling, de contextuele opleiding en door de nodige levenservaring kan ik mensen die vastgelopen zijn handvaten geven om hun leven weer op te bouwen. Ik wil samen kijken waar de knelpunten zitten en hoe we verdriet om kunnen buigen naar weer vreugde kunnen ervaren. Binnen reBUILD richt ik mij voornamelijk op vrouwen en moeders in het bijzonder.

Het samen coachen van echtparen is een grote kracht van reBUILD coaching. Door een huwelijk van bijna 20 jaar weten we waar uitdagingen en kansen liggen. Het is ons verlangen om echtparen weer in verbinding met elkaar te brengen zodat ze weer de hoeksteen van de samenleving worden.

Daarnaast ben ik werkzaam bij woningbouwvereniging in Groningen op de afdeling 'overlastzaken'. Hierbij zoeken we met klagers en bewoners naar passende oplossingen als samen leven moeilijk is geworden.

Nick Bergsma

De focus op mogelijkheden


Vanuit mijn jongere jaren ben ik via een familielid ‘die werkzaam is binnen de zorg/hulpverlening’ in contact gekomen met mensen die moeite hebben te functioneren in de maatschappij. Ik heb het altijd al een uitdaging gevonden om samen de kwaliteiten en krachten uit de ander naar boven te halen. Dit op een positieve en empathische manier.

Sinds 2014 ben ik werkzaam als begeleider bij Talant op een groep voor mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking in combinatie met andere beperkingen en/of gedragsproblematiek.

Vanuit mijn stages en werk bij Talant heb ik ervaring mogen op doen met verschillende doelgroepen, zoals: kinderen, jongeren, volwassenen, autisme en persoonlijkheidsstoornissen. Ik vind het belangrijk dat er in de begeleiding/hulpverlening niet wordt gekeken naar de tekortkomingen, maar juist naar de mogelijkheden en daar de focus op te leggen. Dit geeft vertrouwen en kracht van waaruit we samen kunnen kijken naar handvatten om in de toekomst beter met lastige situaties om te gaan.

Als hulpverlener sta ik altijd naast mijn cliënt, want dit schept een vertrouwensband wat ik erg belangrijk vind in mijn werkveld

Marije Veenstra

Een warm netwerk geven


Al van jongs af aan sta ik graag klaar voor de mensen om mij heen. Vooral mensen bij wie het leven niet als vanzelf gaat. Ik bied een luisterend oor, denk graag mee in oplossingen en ga op een positieve manier met mensen in gesprek.

Enkele jaren geleden werd mijn neefje geboren. Zijn ontwikkeling ging net even anders dan dat ik gewend was. Ik vond het reuze interessant om zijn ontwikkeling te volgen en maakte dit dan ook van dichtbij mee. Ik zag hoe moeilijk het is als de ontwikkeling anders gaat dan bij het gemiddelde kind. Dit is niet alleen ingewikkeld en moeilijk voor het kind zelf, maar ook voor zijn gezin en omgeving. Ik voelde dat ik hier iets mee wilde doen. Hij werd mijn inspiratiebron voor de toekomst, de reden dat ik Pedagogiek (opvoedkunde) ben gaan studeren.

Tijdens mijn studie ben ik bij Driezorg Daniël (dagbesteding) gaan werken. Hier heb ik vier jaar lang ervaring op gedaan in verschillende soorten beperkingen/stoornissen en gedragsproblematiek bij kinderen en jongeren. Tijdens het eerste halfjaar van mijn jeugdzorgstage heb ik kennis mogen maken met het werken in een gezinshuis en het coachen van gezinnen. Na het tweede halfjaar van mijn stage in Zuid-Afrika te hebben gedaan, ben ik binnen reBUILD gaan werken als gezinscoach in opleiding. Ik vind het erg leuk en interessant om met kinderen, jongeren, volwassenen en het gehele systeem aan de slag te gaan. Op dit moment zit ik in de laatste fase van mijn studie en ben ik volop aan het afstuderen.

In september 2017 ben ik mijn partner plotseling verloren aan een auto ongeluk. Vanaf dat moment stond mijn leven stil. Vanuit deze ervaring weet ik hoe belangrijk het is om een warm netwerk om je heen te hebben. Iemand die jou hand vastpakt wanneer je dreigt weg te glijden. Iemand die jou lichtpuntjes weet te geven op de momenten dat het zo donker om je heen is.

Dat is wat ik een ieder gun in zijn of haar leven en dat is waar ik graag aan bij wil dragen in deze maatschappij: ‘mensen een warm hart onder de riem steken en ze laten zien en voelen dat wij naast elkaar staan. Van daaruit samen oplossingsgericht naar de situatie leren kijken, sterke punten naar voren halen en op zoek gaan naar lichtpuntjes’.

Sanne van der Laan

Kindness costs nothing


Ik ben 22 jaar en ik zit nu in mijn derde jaar van de opleiding pedagogiek (opvoedkunde), en ik kan eerlijk zeggen dat dit een studie is die bij mij past. Ik moet nog veel leren en ontdekken, en ik ben van mening dat dat bij reBUILD kan. Ik zal hier 10 maanden stage lopen.

Mijn moeder is al 15 jaar gastouder, vandaar dat ik en mijn broertjes zijn opgegroeid met veel gezinnen om ons heen. Het is 2 keer voorgekomen dat mijn moeder zag dat een kind zich anders ontwikkelde dan het gemiddelde kind. Op zo’n moment ging mijn moeder in gesprek met de ouders over haar bevindingen en observaties. Ik heb gezien wat het met een gezin kan doen, hoe het een gezin kan ontwrichten, wanneer er geen goede begeleiding bij betrokken wordt. Dat heeft mij altijd aangesproken, en daardoor had ik vrij snel door dat ik iemand wilde worden die gezinnen kan helpen. Want hoe kan ik ervoor zorgen dat mensen de positieve dingen in het leven en in het gezin blijven zien? Dat is een uitdaging die ik graag aan ga!

Ik weet hoe moeilijk het kan zijn als je gezin opgesplitst wordt op het moment dat je ouders gaan scheiden en jij en je broertjes en zusjes elk bij een andere ouder gaan wonen. Wat ik heb geleerd is dat het erg belangrijk is dat je blijft communiceren met elkaar en dat je mensen hun positieve eigenschappen naar voren laat komen.

De boodschap die ik graag door wil geven is vriendelijkheid. Ik geloof in de kracht van vriendelijkheid, als men vriendelijkheid uitstraalt, dan krijgt men in de meeste gevallen ook vriendelijkheid terug.

“Kindness costs nothing.”

Aan het einde van deze 10 maanden stage bij reBUILD wil ik geleerd hebben hoe ik op een open en positieve manier een gezin kan begeleiden. Iets wat bij reBUILD zeker gaat lukken!


Contactformulier

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.